2012 Marmaris - Turkije

Op basis van verschillende reisgidsen kozen wij voor een verblijf aan de Egeische kust, te weten in Marmaris. Via Neckermann kozen wij voor het hotel Casa de Maris. Dit 5 sterren resort is klein van opzet (iets meer dan 100 kamers) en is culinair erg de moeite waard. Veel voorgerechten worden in de vorm van amuses geserveerd. Ook de hoofdgerechten en desserts zijn van hoog niveau.
Voor het eerst hebben we all inclusive gereserveerd en daar hebben we geen spijt van. Het hotel ligt op 3 km van de oude haven van Marmaris. Dat betekent een rustige ligging, ver weg van het luidruchtige centrum. Als gast van het hotel kan je gratis gebruik maken van ligstoelen op het strand, wat 50 meter van het hotel gelegen is.

maris.jpg
De wandeling over de boulevard naar de haven is 's avonds een prima tijdbesteding en de Dolmus brengt je daarna voor 1 euro per peroon weer snel terug. De dolmus is een perfect vervoermiddel. Om de twee minuten komt er wel een langs. Je kan altijd mee en wordt afgezet waar je maar wil. Een wandeling naar de andere kant brengt je via een prachtig pad naar Icmeler. Dit is een lieflijke badplaats. Ook daarvandaan kan je met de Dolmus weer terug.
Met streekbussen gingen we naar Datca en naar Mugla, de hoofdstad van de provincie. In Mugla is de gedeeltelijk overdekte weekmarkt nog volledig authentiek en er zijn in Mugla maar weinig toeristen.
Een excursie maakten we naar Dalyan. In de bergen naast de rivier zijn koningsgraven aanwezig uit de Lycische tijd. De boottocht op de rivier is prachtig. Het gebied doet aan de Biesbosch denken. De boottocht voert tot aan het strand, waar de rivier in zee uitmondt. In het brakke water leeft een grote kolonie zeeschildpadden, die we ook hebben gezien.
Bij de excursie hoort ook een bezoek aan een modderbad, dat je naar het schijnt 10 jaar jonger maakt. Op een van de laatste dagen maken we nog een boottocht door de baai van Marmaris. In een aantal verschillende baaien kan er gezwommen en gesnorkeld worden.


cyprus.jpg ( bytes)

2011 Paphos - Cyprus

Voor de tweede maal zonder kinderen op vakantie. Wederom naar een eiland in de Middelandse Zee, waar we nog niet eerder geweest zijn. In Cyprus verbleven we in het Pioneer Beach Hotel. Samen met nog andere 4-sterren hotels en een 5-sterren hotel maakt het deel uit van een keten.
Het hotel laat geen kinderen toe, wat resulteert in een heerlijke rust rond het zwembad en aan het strand. De avondmaaltijd in de vorm van buffet was altijd uitstekend verzorgd. Drie maal in de week werd het buffet rond het zwembad geserveerd, gecombineerd met live muziek en dans.

Het hotel is gelegen aan het einde van de boulevard van Pahos. De wandeling naar de oude haven is prima te doen. De verlichting was niet overal even goed, evenals de bestrating, zodat de wandeling bij avond nog wat avontuur oplevert. In Pafos zijn een aantal archeologische hoogtepunten te zien, zoals de koningsgraven en Kato Pahos.
De naam Cyprus is waarschijnlijk afgeleid van Cuprum, wat het griekse woord voor Koper is. Het eiland is ontstaan op een plaats waar drie grote tektonische platen tegen elkaar drukken. Op sommige plaatsen op het eiland staan de geologische lagen bijna vertikaal. Het eiland was lang een belangrijke bron van kopererts. Veel stenen op de grond schitteren in het zonlicht door de het aan de oppervlakte van de steen goed zichtbare koper. Als excursie maakten we met Landrovers een tocht over het eiland, met als hoogtepunt het Kykkos-klooster. Al met al weer een zeer geslaagde vakantie.


2010 Los Cristianos - Tenerife

Omdat een last-minute boeking vorig jaar erg goed bevallen was, hebben we dit jaar opnieuw tot het laatst gewacht met boeken. Het eiland Tenerife hadden we nog niet eerder bezocht. Wel waren we ongeveer 20 jaar geleden op Gran Canaria. Op Tenerife boekten we via arke.nl het hotel Arona Gran in Los Cristianos. Dit hotel kreeg op Zoover een score van 9.1 en alleen maar lovende recensies.

arona.jpg (13787 bytes)
We hebben twee uitstekende weken gehad in dit hotel. De keuken van het hotel is fantastisch. Zowel het ontbijt- als het dinerbuffet was van zeer hoge kwaliteit en kende zeer veel variatie. Enkele keren per week was er cava bij het ontbijt of diner. Op woensdag kregen alle dames ook nog eens een prachtige roos. Dat soort dingen maakten een verblijf in dit hotel bijzonder.
Het eiland Tenerife is erg de moeite waard. Net als Madeira is de noordkant van het eiland volstrekt anders dan de zuidkant. Wij bezochten met de lokale bus de oude hoofdstad La Laguna en gingen vervolgens met de tram (net klaar!) naar Santa Cruz. Hier hebben we niet meer alle bezienswaardigheden bezocht maar vooral lekker gewinkeld in El Corte Ingles.
malta.jpg (2583 bytes)

2009 St. Julian - Malta

We hadden al eerder naar Malta als vakantiebestemming gekeken, maar het was steeds afgevallen. Dit jaar een last-minute boeking gedaan, dat is erg goed bevallen. Op het 5 sterren hotel Corinthea Marina ontvingen we een zeer aantrekkelijke korting.
Het hotel is prachtig gelegen aan de St. George baai in St. Julian. Door dwars door Paceville te lopen ben je direct in de Spinola Bay. Hier zijn veel restaurants gelegen die allemaal een spectaculair uitzicht bieden op deze baai, die bij het vallen van de avond steeds mooier wordt.

Het restaurant Paparazzi, wat bij velen favoriet is, viel ons eerlijk gezegd tegen. Onze favoriete restaurants waren Raffael, Girasole, Peppino en Piccolo Padre. Zowel de prijzen voor het eten als het drinken liggen lager dan in Nederland. Een hele fles (prima) Maltese wijn kost ca. EUR 9. Een heerlijke pasta kost minder dan EUR 10.
Het openbaar vervoer op Malta is een belevenis op zich. Voor EUR 0,47 kan je mee met felgekleurde stokoude (engelse) bussen. De bussen zouden in een automuseum niet misstaan en worden blijkbaar met liefde onderhouden. Om nog meer van het eiland te zien zijn we meegegaan met een dubbeldekkerbus die de plaatsen Mosta, Rabat en Mdina aandoet. Een zeer deskundige gids gaf daarbij alle benodigde informatie.


2008 Rhodos Stad - Rhodos

Eigenlijk zouden we dit jaar naar de Algarve (Albufeira), maar twee weken voor vertrek ontvingen wij van Neckermann bericht dat het hotel overboekt was. Het als alternatief aangeboden appartement voldeed helaas niet aan onze eisen. Normaal gesproken gaan we nooit terug naar een zelfde accomodatie, maar nood breekt wetten, dus hebben we op het laatste moment hetzelfde hotel als 2 jaar geleden geboekt.
Op Rhodos was gelukkig nog veel wat we in 2006 niet gedaan hadden. Dit keer hebben we voor 3 dagen een auto gehuurd en op twee dagen zijn we op onze route gestopt op Tsambika Beach. Dit is denk ik het mooiste zandstrand van Rhodos en valt op doordat er geen bebouwing bij is. Het strand loopt zeer licht af in zee. Vooral met kleine kinderen lijkt me dat ideaal. Omdat aan deze kant van het eiland beduidend minder wind staat, lijkt de zee hier bijna op een enorm zwembad.
Verrassend is dat een enkel personeelslid ons nog wel kon herinneren. Op een of andere manier vind je dat toch leuk.

mitsisgrand.jpg (64938 bytes)

zefir.jpg (28498 bytes)

2007 Sunny Beach - Bulgarije

In het vliegtuig terug uit Rhodos lazen wij over Bulgarije als vakantiebestemming. Verschillende touroperators bieden vakanties aan naar een aantal bestemmingen, de meeste aan de zwarte zee kust. Wij kozen voor Sunny Beach omdat dit gunstig gelegen is voor Nessebar, dat net als Rhodos stad op de UNESCO lijst van werelderfgoederen staat. In Sunny Beach boekten we uiteindelijk via Neckermann het hotel Zefir Beach. Dit hotel is ver van het centrum van Sunny Beach gelegen maar dichtbij Nessebar.
Wat betreft ligging van het hotel hadden we geen betere keuze kunnen maken. Sunny Beach is zeer toeristisch. De drukte (en lawaai) is zelfs groter dan in Malia (Kreta) of Rhodos Stad! Sommige (veel duurdere) hotels liggen midden in het drukke centrum. Ik denk niet dat je daar rustig slaapt. Hotel Zefir staat helemaal aan het begin van Sunny Beach. De grap is dat dit deel van Sunny Beach een klein centrum vormt met een aantal hotels, restaurants, supermarkten, cocktailbar en pianobar, zodat je eigenlijk in deze wijk prima uit kunt gaan. Voor de deur van het hotel start het toeristentreintje dat je naar het centrum van Sunny Beach kan brengen.

Regelmatig bezochten we Nessebar. Het toeristentreintje naar dit schiereiland start ook in de directe omgeving van hotel Zefir. Het schiereiland biedt een pittoreske aanblik en is 's avonds gezellig druk, maar is dan nog wel leuk om te bezoeken. Veel restaurants liggen aan de buitenrand van het schiereiland en hebben dus zeezicht. Ons favoriete restaurant was Zornitza. Met vier personen konden we hier goed eten voor EUR 30, inclusief een fles prima wijn en met een fantastisch uitzicht.
Ook het hotel was erg goedkoop te noemen. Een heerlijk glas bier voor EUR 0,50 of een grote pizza voor EUR 2,00. Hotel Zefir beviel ons extra goed omdat het direct aan de duinen grenst en een zeer grote tuin heeft. Veel andere hotels hebben rondom het zembad alleen tegels liggen met zonnebedden. De tuin van hotel Zefir biedt zeer veel ruimte (zelfs genoeg om te voetballen!) en biedt natuurlijke schaduwplekken onder de bomen. Vanuit de tuin kijk je zoals gezegd op de duinen en lijkt dit het enige hotel in Sunny Beach te zijn. 's Nachts is het heerlijk stil, alleen de zeemeeuwen zijn dan nog in de weer.
Dit hotel kan ik iedereen aanraden.


2006 Rhodos Stad - Rhodos

Omdat wij graag een strandvakantie combineren met oudheidkundige bezienswaardigheden kozen we dit jaar voor Rhodos. Wij wilden in Rhodos-Stad zitten omdat dit naast het strand ook winkelpromenades en een gezellig uitgaansleven biedt. Wij verbleven in het Mitsis Grand Hotel, dat wij boekten via Holland International. Het verblijf in het Grand Hotel is ons goed bevallen. Naast het buffetrestaurant kan je er zonder bijbetaling ook voor kiezen om te eten in één van de twee a la carte restaurants, italiaans of chinees. Beiden bevielen ons erg goed.
Uit de gidsen wisten we dat Rhodos een middeleeuws gedeelte had, pas na aankomst bleek hoe schilderachtig dit was, ondanks dat het zeer toeristisch is. Dit staat niet voor niets op de UNESCO lijst van werelderfgoederen. Dit deel van Rhodos-Stad is op loopafstand en zullen we nog vaak bezoeken.
Rhodos-stad heeft een westelijk en een oostelijk strand. Aan het westelijke strand (aan de Egeische zee) staat over het algemeen een straffe wind. Dit zorgt voor flinke golfslag maar ook voor wat verkoeling. Het oostelijke strand (aan de Middellandse zee) is juist windstil en dus ook veel heter. Wij vonden het westelijke strand prettiger. Nog prettiger was de tuin van het zwembad van het Grand Hotel.
Met het openbaar vervoer bezochten we Lindos. Het acroplis daar is een bezoek waard. Vooral het uitzicht op de baai van Lindos is al de moeite waard. De busreis geeft een goede indruk van de oostkust van Rhodos. We hebben geen spijt dat we gekozen hebben voor Rhodos-Stad.

mitsisgrand.jpg (64938 bytes)
We hebben voor één dag een auto gehuurd. Daarmee deden wij de westkust. Eerst bezochten we het klooster in Filerimos. Daarna de vlindervallei. Dit is (net als op Kreta) een verplicht nummer. Onvoorstelbaar hoeveel vlinders hier te zien zijn. Eén rotswand was volledig bedekt met waarschijnlijk een half miljoen vlinders. Daarna reden we door naar Kamiros. Hier zijn de restanten van een volledige stad uit de Hellenistische tijd opgegraven. Erg indrukwekkend. Daarna zijn we nog verder naar het zuiden doorgereden tot aan Kastello Kritinia. Deze ruïne viel wat tegen.
Op de terugweg gestopt bij Fanes beach. Dit (zand)strand is vooral geliefd bij (kite)surfers. Erg leuk om van dichtbij te aanschouwen en een duik in de zee is een prima intermezzo van deze autotocht.

crownpl.jpg (24106 bytes)

2005 Funchal - Madeira

Op aanraden van een collega was het eiland Madeira de bestemming van deze vakantie. Het eiland is zeer geliefd bij wandelaars. Op het eiland bevindt zich een zeer uitgestrekt netwerk van irrigatiekanalen de zgn. levada's.
De levada's brengen het water van het noorden van het eiland (waar het relatief vaak regent) naar het zuiden van het eiland. Langs deze kanalen zijn paden gemaakt, bedoeld voor het onderhoud van de waterlopen. Deze paden staan ook open voor het maken van wandelingen, wat Madeira bij wandelaars zeer geliefd maakt.
Via Kras stervakanties boekten we een verblijf in het fantastische Crown Plaza hotel. We kozen ervoor een aantal diners in het hotel te gebruiken om de overige dagen buiten de deur te kunnen eten. De ontbijtbuffetten in Crowne Plaza zijn geweldig (elke dag champagne!). De diners zijn zeer gevarieerd en één of twee keer per week met levende muziek.

Een gerecht dat je in Madeira gegeten moet hebben is Espada. Deze kousenbandvis wordt traditioneel geserveerd met gebakken banaan. Een bijzonder maar zeer smakelijk gerecht. Verder is Madeira natuurlijk beroemd om het drankje met deze naam. De Engelse familie Blandy die in 1807 op dit eiland kwam heeft de wijnproductie op dit eiland grootgemaakt.
Hoewel het eiland niet al te groot is (zo'n 100 bij 40 km) lijkt de hoofdstad Funchal wel een wereldstad. Vooral de vele stadsbussen en taxi's vallen op. De bussen zullen we intensief gebruiken. De wandeling vanuit de stad naar het hotel is toch wel een flinke klim bij deze temperatuur.
De eerste Levada die we wandelen brengt ons vanaf de Palheiro Garden naar Monte. Het is min of meer een verplicht nummer, inclusief een stop bij het Jasmin Tea House. Een zeer prettige kennismaking met de levada's. Vanuit Monte namen we de kabelbaan terug naar Funchal. Dit was erg de moeite waard. Met name het gezicht op de haven is fraai. Regelmatig doen grote cruiseschepen deze haven aan.
Later in de week beginnen we aan het serieuzere wandelwerk. De wandeling van Ribeiro Frio naar Portela is in totaal 12km, waarvan 8 km langs de levada. Deze levada is een stuk moeilijker dan de eerste. De meest gevaarlijke punten zijn beveiligd. Er zijn echter nog voldoende plekken waar je niet moet komen als je hoogtevrees hebt! Op een bepaald punt loop je werkelijk in de wolken. Met de interlokale bussen kan je deze wandeling prima maken.


2004 Cefalu - Sicilie

Onze vakantie in Toscane is ons erg goed bevallen dus is Italie opnieuw onze bestemming. Op het eiland Sicilie kiezen we als accomodatie voor het Hotel / Residentie Le Calette in Cefalu.
Cefalu ligt aan de noordkust van Sicilie zo'n 60 kilometer ten oosten van Palermo. Deze plaats heeft een zeer kenmerkende skyline, omdat achter het dorp een gigantische rots uit het landschap verrijst. Dat het plaatsje aantrekkelijk is bewijst de website van Sarah en Al. Dit Britse stel koos deze plaats uit om er te trouwen en verzorgden voor vrienden en kennissen een volledige website met informatie over deze plaats.
Het door hun aanbevolen restaurant Vecchia Marina is inderdaad één van de beste restaurants van de plaats.

calette.jpg (12158 bytes)

Natuurlijk bezochten wij de Etna. Heel indrukwekkend om te zien waartoe de natuur in staat is. Wat vooral opviel waren de vele bremstruiken die op de lager gelegen vlaktes rijkelijk groeien en voor een heerlijke lucht zorgen.
Taormina bezochten we ook, dit vonden we echter erg toeristich en druk.

acrogiali.jpg (12158 bytes)

2003 Malia - Kreta

Nog nooit waren we in Griekenland en dus was dat de bestemming voor dit jaar. Omdat we ook wat culturele dingen wilden zien kozen we voor Kreta. Verder wilden we een accomodatie aan zee met zwembad. Het bleek dat Malia de mooiste stranden bood. Via Neckermann boeken we een appartement in Akrogiali, dat bij aankomst uitstekend blijkt te liggen.

In Malia is er een hoofdstraat waar 's avonds alle jongelui nogal rumoerig uitgaan. Daar ligt deze accomodatie zo'n 300 meter vandaan. Zelf hebben we iedere avond heerlijk geflaneerd over de strandstraat die van Malia naar Stalis loopt en volop eet- en drink gelegenheden biedt.
Met een huurauto die in nederland was geregeld via Auto-Tours bezoeken we het Lasithi plateau, Knossos, Heraklion, Agios Nikolaos en gaan we naar de zuidkust van Kreta in Ierapetra.
Ook gaan we met de auto naar Plakas, waar het leprozeneiland Spinalonga tegenover ligt. Met een kleine vissersboot kan je er dan naar toe.
In Agios Nikolaos vinden we met name het binnenmeer erg mooi. Twee maal eten we bij restaurant Seagull. Het eten is perfect en de bediening zeer vriendelijk. Een echte aanrader.

2002 Batz-sur-mer - Bretagne

Voor het laatst waren wij in Bretagne in 1989, toen nog zonder kinderen. Hoogste tijd om daar weer eens naar toe te gaan. Via Interhome boeken we een huisje in Batz-sur-mer. Het huisje staat op het Parc d Armor, dat beschikt over een zwembad en tennisbaan en vlakbij zee ligt.

Als overnachtingsplaats kiezen we een plaats dichtbij de Mont St. Michel, zodat we die de ochtend van de tweede reisdag kunnen bezoeken. Deze plaats is Villedieu-les-Poeles.

Dit blijkt een alleraardigste plaats te zijn, beroemd om zijn koperindustrie. We overnachten in het Logis-de-France hotel Le Frutier.

De volgende morgen bezoeken we de Mont St-Michel. Als we aankomen is het er nog redelijk rustig. Tegen de tijd dat we weggaan is het er erg druk.

Het plaatsje Batz-sur-mer ligt op het schiereiland van Guerande, vlak bij St. Nazaire.
De zee achter het schiereiland wordt bijna geheel gebruikt voor de winning van zeezout. Deze salines zijn leuk om te zien. Via een ingewikkeld systeem van bassins neemt de concentratie zout steeds verder toe. In het laatste bassin ligt het zout letterlijk voor het opscheppen. Dat is het werk van de paludier.

Vlak naast Batz-sur-mer ligt La Baule. Dit is een mondaine badplaats met een kilometerslang zandstrand dat we ook een aantal keren bezochten. De plaats Guerande is nog volledig omringd door de oorspronkelijke stadsmuur. Dat geeft deze plaats een bijzonder karakter. Achter Guerande ligt het Parc Natural Regional de Briere. Dit is een voor Frankrijk zeer bijzonder moerasgebied. Ons doet het sterk aan de Biesbosch denken....

Het strand wat 200 meter vanaf het huisje ligt is La Govelle. Dit strand wordt iedere avond gebruikt door branding-surfers en blijkt een van hun favoriete spots te zijn. Op internet zijn speciale sites die de beste plekken voor deze sport aangeven. Het blijkt dat het Govelle-strand in 2000 ernstig vervuild is geweest door een gestrande olietanker voor de Bretonse kust. Het mag raar klinken, maar twee jaar na dato is er gelukkig niets dat daar nog aan doet herinneren.

scbassa.jpg (23523 bytes)

2001 Certaldo - Toscane

Zie kaart in Google Maps

Na een aantal jaren komt het er nu echt van: we gaan naar Toscane. Via Interhome boeken we een appartement in de Azienda Agrituristica Casa Bassa in Certaldo. Certaldo ligt ongeveer even ver van Florence als van Siena en ook Pisa is hier vandaan goed te bereiken.

Het sfeervolle huis Casa Bassa ligt bovenop een heuvel. Het uitzicht vanuit het zwembad is adembenemend. De eigenaar verbouwt bij het huis druiven, tomaten, zonnebloemen en olijven. De wijn van het huis smaakt bijzonder goed.

Certaldo bestaat uit twee gedeelten. Het nieuwe gedeelte is niet buitengewoon mooi, alhoewel het dorpsplein wel gezellig aandoet. Het oude gedeelte, dat uit de 11e eeuw stamt ligt ca. 150 meter boven de nieuwe stad en is via een pad of een bergtreintje (Funicolare) te bereiken. Boccaccio, de schrijver van de Decamerone, is hier gestorven en begraven.

De kunststeden Florence en Siena zijn zeer de moeite waard. Ondanks de hoge temperatuur (38 graden in Siena) genieten we van de mooie cathedraal en andere mooie gebouwen. Vlakbij bezoeken we San Gimignano dat door de vele torens een heel bekende plaats is. Een bezoek aan Pisa (ja, de toren staat echt scheef) combineren we met een bezoek aan het strand.

Op de heenreis overnachten we in Luzern, in het Touristhotel, dat we via Internet hebben geboekt. Dit blijkt een eenvoudig hotel te zijn (bijna een soort jeugdherberg) dat voor Zwitserse begrippen zeer goedkoop is en direct aan de snelstromende rivier de Reuss ligt. Het ligt vlakbij de beroemde houten brug en de oevers van het Vierwoudstedenmeer.

Op de terugweg overnachten we in het Zuid-Duitse plaatsje Mullheim waar we ook via Internet geboekt hebben bij Hotel Bauer

2000 Dives-sur-Mer - Normandië

Het plaatsje Dives-sur-Mer ligt achter Cabourg aan de rivier de Dives. Vanuit deze plaats vertrok in 1066 Willem de Veroveraar voor de slag bij Hastings. Deze gebeurtenis is ook het onderwerp van het fameuze Wandtapijt van Bayeux, dat wij ook bezochten.

Rond de haven van Dives-sur-mer worden in hoog tempo recreatiewoningen gebouwd in een aantal appartementencomplexen en vrijstaande geschakelde huisjes.

sdives.jpg (9887 bytes)

Via Vrij-Uit boekten wij een "Maison du Pecheurs" in het project "Port Guillaume". Deze naam refereert ook weer naar Willem de Veroveraar.

Het huisje is voor Franse begrippen ruim met twee slaapkamers op de bovenverdieping en was voorzien van een open haard. Via een loopbrug over de Dives ben je direct in Cabourg en sta je meteen op het strand. Gelukkig hadden we tot de laatste twee weken van de schoolvakantie gewacht en hadden we goed strandweer.

Uitstapjes maakten we naar de landingsstranden in Arromanches, Bayeux, Caen en Deauville. Net als een paar jaar terug hebben we paardenraces bezocht in het hippodrome van Deauville. Helaas gokten wij steeds op het verkeerde paard waardoor het vakantiegeld niet werd terugverdiend.

De midgetgolfbaan van Cabourg is buitengewoon. Iedere baan stelt een beroemd Europees gebouw voor. Deze is een bezoek meer dan waard. Wanneer je uit gaat eten in Cabourg vermijdt dan de eethuisjes in de drukke touristische straat. 's Avonds waan je je daar aan de Cote d'Azur of in Spanje... Ga in plaats daarvan naar één van de Logis de France hotels. Een aanrader is L'oie qui fume. Je betaalt daar hetzelfde maar eet twee keer zo lekker en in een veel prettiger sfeer.

Zelfs in Deauville is het restaurant van het Logis de France hotel Le Trophee een echte aanrader om te eten. In tegenstelling tot wat je in Deauville zou verwachten is het buitengewoon betaalbaar en goed.

Naast Dives-sur-Mer ligt eerst Houlgate. Dan komen de vaches noires. Dit is een steile rotskust, waar veel fossiele vondsten gedaan kunnen worden. De badplaats aan de andere kant (Villers-sur-mer) heeft dan ook een reusachtige dinosaurus staan voor de VVV.

ssemur.jpg (9366 bytes)

1999 Semur-en-Auxois - Bourgogne

Dit jaar maar weer eens met de auto op vakantie. Via Frantours hebben we een huisje geboekt in een park van VVF. Het park ligt prachtig aan het Lac de Pont, zo'n 6 km buiten Semur-en-Auxois.
Semur-en-Auxois heeft een middeleeuws karakter en is erg fotogeniek. Het plaatsje ligt aan een bocht van de rivier de Armancon. Wanneer men vanuit de richting van Montbard het plaatsje binnenkomt is de aanblik ronduit fantastisch.

Semur-en-Auxois ligt bijna direct aan de afrit van de A6 (Route du Soleil). Dat maakt uitstapjes naar Beaune en Vezelay wel heel aantrekkelijk. In Beaune bezochten wij natuurlijk het Hotel-Dieu. Dit ziekenhuis werd in 1443 door Nicolas Rolin gebouwd voor de armen. Het staat bekend om zijn daken waarin veel gekleurde dakpannen zijn verwerkt in mooie geometrische figuren.
Het dorp Vezelay prachtig gelegen rond de Basiliek Sainte-Madeleine. De straat naar de Basiliek staat vol bijzondere pandjes die met bloemen zijn versierd.

1998 Frejus - Cote d'Azur

In 1998 wilden wij een keer met de trein op vakantie. Het leek ons voor de kinderen aardig om 's nachts in de rijdende trein te slapen. Met de autosplaaptrein gaan we van 's Hertogenbosch naar Frejus. De auto laten we thuis, de hoteleigenaar zal ons ophalen van het station in Frejus. De trein is een aangename manier van reizen. Vlak na vertrek wordt er een glas champagne geserveerd. Je waant je even in de orient express. Onderweg is er genoeg te zien en het is een genot om deze afstand niet zelf te hoeven rijden.

saurore.jpg (13391 bytes)
In Frejus verbleven we in Hotel Aurore dat we in de Arke gids hadden gevonden. Dit hotel blijkt langs een erg drukke weg te liggen en bovendien ligt het iets verder van het strand dan wij hadden gehoopt. Misschien dat dit verklaart waarom dit hotel zo spotgoedkoop is.
Toch is dit hotel een aanrader: Het hotel wordt gerund door een uiterst vriendelijke Italiaanse familie. De vader staat in de keuken en dit resulteert iedere dag in een werkelijk fantastische maaltijd! Er zijn veel Italiaanse gasten en deze komen hier vaak terug.

De tweede week van de vakantie hebben we fietsen gehuurd. Hiermee zijn we sneller op het strand en hebben we ook nog tochtjes gemaakt langs en door het prachtige Esterel gebergte dat achter Frejus ligt.

Met de trein gaan we nog naar Cannes. De boulevard van Cannes is prachtig maar probeer niet om zomaar op het strand te gaan liggen: deze is gereserveerd voor de gasten van de verschillende hotels. Met de bus gaan we naar Saint Tropez. Hier vergapen we ons met name aan de miljoenenjachten die hier met hun achterkant naar de kade liggen.

spaguera.jpg (17997 bytes)

1997 Paguera - Mallorca

Dit jaar voor het eerst met de kinderen in het vliegtuig. We zijn nog nooit op Mallorca geweest maar willen wel eens verzekerd zijn van mooi weer.
Het plaatsje Paguera blijkt uiteindelijk één van de aardigste plaatsjes van Mallorca te zijn. Alle plaatsen rond de baai van Palma zijn volgepakt met betonnen kolossen en laten precies zien waarom we nooit eerder naar Mallorca zijn gekomen. Het plaatsje Paguera ligt maar 10 km verderop maar straalt (nog net) een aardig sfeertje uit.

De appartementen La Promenada zijn prima. Wij zijn wat dat betreft ook niet veeleisend. De afstand tot het strand is verwaarloosbaar. Vanaf het balkon kijk je zo op het zwembad, zeker als je op de eerste verdieping zit.
Met een huurauto zien we een groot deel van het eiland. Natuurlijk de grotten van Drach maar ook Valldemossa.
Dit plaatsje is werkelijk prachtig gelegen en is beroemd vanwege het verblijf van Frederic Chopin met zijn vriendin George Sand (drie maal raden wat er in de winkels volop te koop is).
De mallorcaanse folklore muziek is erg aardig om naar te luisteren.

1996 Branville - Normandië

Via Vrij-Uit boeken we een huisje in de New Garden Club de Branville. Deze plaats ligt vlak achter de kust bij Cabourg. Voor boodschappen gaan we naar Dives-sur-Mer, niet wetend dat we daar jaren later ook op vakantie zouden zijn.

Bij het park is zowel een binnen- als een buitenzwembad. Omdat we hier de laatste twee weken van de schoolvakantie zijn is het binnenzwembad de laatste week een prettige bijkomstigheid.

sbranv.jpg (4204 bytes)
Vanuit Branville maken we uitstapjes naar Deauville en Honfleur. In Honfleur maken we een boottocht door de haven waar we de Pont de Normandie in aanbouw zien. De brug is nog net niet klaar. Alleen het middenstuk ontbreekt.
Verder bezoeken we een dierenpark bij Lisieux en doen de Route de Calvados. Deze voert langs appelboomgaarden waar men zelf de befaamde appelcider en Calvados maakt. Ons favoriete drankje is Pommeau, dat bestaat uit één deel Calvados en twee delen appelsap.

1995 Saint-Florentin - Bourgogne

Zie kaart in Google Maps

Even buiten Saint-Florentin ligt Venizy. Op de weg ernaartoe, boven op de berg, heb je een geweldig uitzicht op Saint Florentin. In Venizy staat een ferme fortifiee. Het is een oud landgoed met op de binnenplaats een prachtig zwembad. Doordat het hoofdgebouw prachtig met klimop is begroeid is het aangezicht hiervan werkelijk adembenemend.

Naast het hoofdgebouw staat een dependance met daarin vijf appartementen. De appartementen zijn sfeervol ingericht met spulletjes die zo bij de brocante vandaan komen.

Mevrouw Puissant, die het geheel met haar man - die doordeweeks in Parijs is - runt, heeft gevoel voor Franse sfeer en verwacht dit ook van haar gasten. Bij de dependance is een sfeervolle tuin waar je heerlijk in kan zitten. In de tuin is een barbeque voor gemeenschappelijk gebruik. Via een bruggetje over een beek kan je naar het hoofdgebouw, waarin ook een aantal appartementen zitten, en naar het zwembad.

Vanuit Saint-Florentin zijn mooie excursies te maken naar Auxerre, Tonnerre en Joigny. Auxerre ligt aan de Yonne, waaraan het departement zijn naam dankt. De Yonne stroomt later in de Seine. Men beweert dat daarbij de Yonne meer water aanvoert dan de Seine. Daarom zou de rivier na dit punt eigenlijk de Yonne moeten heten en stroomt deze dus door Parijs. In Tonnerre bevindt zich de fosse Dionne een onderaardse bron, die tot wasplaats is omgebouwd. Thans is deze bron zeer fraai om te zien.
Natuurlijk moet men ook een bezoek brengen aan Chablis. Dit wereldberoemde wijngebied ligt vlakbij Saint-Florentin. De wijngaarden van de grand crus kan men goed zien liggen.