CD's

Op deze pagina ziet u mijn favoriete cd's.

Solution - Fully Interlocking
Bij een middelbare school vriend hoorde ik voor het eerst deze muziek, toen natuurlijk vanaf LP. Of ik zo geimponeerd werd door de geluidskwaliteit - deze jongen was in het bezit van een machtige Marantz receiver in combinatie met 2 fantastische speakers van Acoustic Research - of door de muziek weet ik niet, maar ik was op slag verkocht. Tientallen jaren heb ik het cassettebandje met deze muziek gedraaid en trof enkele jaren terug gelukkig de CD hiervan aan.
De muziek treft mij vooral door onvoorspelbare melodielijnen, veel variatie in ritme en een bijzondere vorm van (vocale) symfonie.
Kate Bush - The Kick Inside
Ook uit de middelbare schooltijd. Bij het vak Engels werd het nummer Wuthering Heights uitgebreid behandeld omdat dit in zeer kort bestek de inhoud weergaf van het gelijknamige boek van Emily Bronte. De LP die hiervan in bezit was is letterlijk grijs gedraaaid. Gelukkig heb ik ook van dit muzikale masterpiece de CD versie kunnen kopen.
Lenette van Dongen - Vedette
Vanaf haar eerste one man show - toen nog in de kleine zaal van de Goudse Schouwburg - zijn wij een trouwe fan van Lenette van Dongen. Na afloop van de gelijknamige voorstelling kochten we haar CD Vedette. Een CD vol met luisterliedjes die haarzuiver en vol gevoel zijn gezongen en begeleid worden door haar - toen nog - vaste muzikale combo Martijn Breebaart en Peter Heijnen. De italiaanse ballad Sulla tua pelle is een waar kunstwerk.
Rosa King & Upside down - 25 Years, still going strong
Vanaf het jaar dat wij in Gouda kwamen wonen bezochten we jaarlijks het Goudse jazzfestival. Achter de kerk stond ieder jaar het podium met Rosa King. Ieder jaar was dat onze favoriete locatie en genoten enorm van de levenslust van deze unieke vrouw. Hoewel zij duidelijk al wat ouder was, wist zij met een aantal beduidend jongere muzikanten de boel flink te laten swingen. Helaas bereikte ons op 12 december 2000 het droeve nieuws dat Rosa King in Rome na een optreden op 61 jarige leeftijd was overleden. Wij zijn blij dat we bij haar laatste optreden in Gouda deze CD kochten. Van alle nummers op de CD is Digging them patatoes mijn favoriete nummer.
Hind - Around the world
Niet alleen omdat zij uit Gouda kwam waren wij tijdens de eerste Idols een grote fan van Hind. Haar stem en musicaliteit overtreft die van alle andere deelnemers. In mijn ogen is er maar n echte winnares van deze editie van Idols: Hind.
Bijna alle nummers van haar eerste CD vind ik erg geslaagd, maar met name Fado Mae kan mij tot tranen toe beroeren.
Sergio Mendes - Timeless
Ieder jaar nemen we ons voor om het North Sea Jazz Festival te bezoeken, tot nu toe kwam het daar echter niet van. Wel kijken we ieder jaar naar de uitzendingen van het festival op TV. In 2006 werden we direct getroffen door Sergio Mendes, en dan met name door het nummer Mas Que Nada. De manier waarop Mendes vertelde over zijn uitdaging om met nieuwe muziekstijlen te experimenteren en om samen te werken met muzikanten als Black Eyed Peas, was erg motiverend. De samensmelting van Jazz/Funk met nieuwe muziekvormen als Rap, geven oude nummers een geweldige nieuwe klank. Niet voor niets was het nummer Mas Que Nada een grote zomerhit in 2006.
Jamie Cullum - Twenty something
Wat een toffe arrogante knul is dit. Deze jonge veelbelovende pianist weet oude jazznummers op een weergaloze manier nieuw leven in te blazen. De stem van Jamie heeft de perfecte jazzy klank. Geweldig.
Cor Bakker - Warm Feelings
De muzikale kwaliteiten van Cor Bakker komen goed uit de verf op deze CD. We hadden het grote voorrecht het besloten optreden bij te wonen waar deze CD aan het publiek werd gepresenteerd. Het combo met daarin onder meer Frits Landesbergen - dit keer niet op vibrafoon maar op drums - zorgt voor een perfecte begeleiding. Gewaagd is de jazzy versie van een aantal klassieke stukken van Chopin en Albinioni. Deze muziek is de perfecte begeleiding van een goed diner.
Katie Melua - Piece by piece
Zo af en toe hoor je op de radio een muziekje dat je zo goed in de oren klinkt dat je op zoek gaat naar een CD van deze artiest. Dat was ook het geval met het nummer Nine Million Bicycles. Regelmatig blijkt dan dat dit nummer het enige aardige nummer op de CD is. Zo niet bij Katie Melua. Bijna alle nummers zijn een genot om naar te luisteren. De zuiverheid van de stem van Katie is letterlijk ongehoord.
Wouter Hamel - Hamel
Ik had al regelmatig gehoord over deze jonge jazz virtuoos die vooral in Japan buitengewoon veel succes had. Nogal nieuwsgierig geworden waren we in de gelegenheid om hem live te horen spelebn op het jazzfestival van Woerden. In n woord geweldig. Het enthousiasme waarmee hij op de buhne de nummers ten gehore brengt is aanstekelijk en ook de manier waarop hij het publiek er bij betrekt.
Muzikaal gezien is ieder nummer geniaal. De ritmewijzigingen zijn enorm spannend en de nummers stuk voor stuk zelfgeschreven en gearrangeerd. Fantastisch. De CD is inmiddels grijsgedraaid. In Kijkduin zijn we opnieuw bij een concert gaan kijken en we verheugen ons op zijn bezoek aan het jazzfestival van Gouda!
Oleta Adams - The very best of
Jaren geleden in de Goudse schouwburg een concert bijgewoond van Oleta Adams. Aan het einde van het optreden was er niemand meer die in de stoel zat en ging het dak van de schouwburg er spreekwoordelijk af. In 2011 was Oleta Adams opnieuw in Gouda en opende zij het theaterseizoen en was tegelijk hoofdact op het festival Yes, Gouda Jazz.
De stem van Oleta kan mij werkelijk tot tranen beroeren. Alle nummers van deze CD zijn geweldig.
Wouter Hamel - Nobody's tune
Na optredens in Woerden, Kijkduin en Gouda bijgewoond te hebben, gingen we ook naar zijn optreden in de schouwburg van Gouda. Daar werden ook nummers van de nieuwe CD ten gehore gebracht. En nummer daarvan, I don't want to be your in-between, was al bij Mooi weer de Leeuw op TV geweest.
De nummers op deze tweede CD zijn opnieuw kunststukjes en vallen op door het gebruik van veel verschillende muziekinstrumenten. Deze CD zal nog veel gedraaid worden.
Adele - 19
Iedere keer als het nummer Chasing Pavements op de radio te horen was trof mij het accent van deze onmiskenbaar Engelse zangeres. Haar stem had me meteen veroverd en ik wilde graag meer van haar horen.
Het nummer Make you feel my love is ronduit perfect. Ik heb op Youtube de -originele- versie van Bob Dylan gevonden en geef dan toch de voorkeur aan Adele....
Caro Emerald - Deleted scenes from the cutting room floor
Het nummer A night like this is natuurlijk de manier waarop iedereen Caro Emerald heeft leren kennen. Op de CD blijken louter muzikale kunststukjes te staan die zich kenmerken door een up-tempo en tegelijk nostalgische charleston sound. Deze CD is inmiddels al compleet grijs gedraaid...
Tiny Little Bigband - New Blu'eyes
Al vele keren hebben we deze band live mogen meemaken. Bij Gouda Jazz, Gouda Culinair, Jazz in Woerden en Jazz in Reeuwijk genoten we elke keer weer van de prima sound en aanstekelijke pret van deze muzikanten. Kort geleden mochten zij het eeuwfeest van de Roei- en Zeilvereniging Gouda muzikaal omlijsten en ook daar waren wij van de partij.
Laura Jansen - Bells
Opnieuw de combinatie van een vrouwenstem en een piano. Het nummer Use Somebody is de hit van deze CD en dat is zeer terecht. Het nummer Wicked World mag ik ook erg graag horen. De overige nummers zijn stuk voor stuk bijzonder. Op een of andere manier moet ik aan Kate Bush denken als ik dit hoor.
Alexis Jordan - Alexis Jordan
Het nummer Happiness kon in de auto niet hard genoeg staan. Echt zo'n nummer waarvan je direct vrolijk wordt. Op de CD is naast dit nummer Hush Hush ook geweldig en niet voor niets haar nieuwste hit.